Agility maximalisatie
Vroeger, toen alles nog eenvoudig was
Mijn economiedocent vertelde ons dat bedrijven streven naar winstmaximalisatie. Dit klonk toen logisch. Vervolgens leerden we hoe we met vrij eenvoudige wiskundige vergelijkingen en grafieken konden beredeneren hoe die bedrijven zich dan zouden gedragen. Dit allemaal gebaseerd op dat ene uitgangspunt: bedrijven zoeken naar dat punt, waarbij de winst maximaal is.
Nu
Deze week las ik dat Spotify dit jaar voor het eerst winst heeft gemaakt. Best bijzonder als we bedenken dat in 2022 de beurswaarde van deze marktleider in streaming-diensten voor muziek, ongeveer vijftig miljard bedroeg.
De New York Times en X hebben beiden een paar duizend mensen in dienst. Ze bieden allebei, miljoenen mensen een manier om het nieuws te lezen. Toen Twitter, de voorloper van X naar de beurs ging, was het bedrijf ruim twaalf maal de beurswaarde van één van de grootse producent van kranten. En je raadt het al, Twitter maakte toen verlies. Dus vroeg ik me deze week af, ‘heb ik mijn tijd verspild tijdens de economielessen?'.
Wat maximaliseren we dan?
Beurswaarden zijn de optelsom van toekomstige geldstromen^. Je betaalt fors voor een aandeel Spotify. Dit omdat men verwacht dat in 2029, 2030, 2031, … de euro’s en dollars voor deze leverancier van muziek streaming-diensten in hun richting zal stromen. Maar wie weet hoe de wereld er uit zal zien over vijf, tien jaar? Ik vermoed niemand. Maar we weten wel, of kunnen redelijk goed inschatten hoe goed een organisatie kan reageren op de veranderingen die gaan komen tot die tijd. Die nieuwsdiensten, verzekeraars, banken, enzovoort die dat het beste kunnen, zullen dan de meeste winst maken.
Wat het Agile Manifesto en Service Oriëntatie met elkaar gemeen hebben
Het Agile Manifesto, inmiddels al meer dan twee decennia oud zegt het volgende: Agility is the ability to adapt and respond to change … agile organizations view change as an opportunity, not a threat.
Het SOA-framework kent drie strategische baten. De belangrijkste daarvan: verhoogde organizational agility.
Neem je besluiten met agility in het achterhoofd
De IT is een belangrijk aandachtsgebied, zo niet het belangrijkste wanneer het gaat om realiseren van een wendbare organisatie. Wanneer een stakeholder vraagt waarom je als IT-architect een bepaald besluit hebt genomen, is het mooi als je kan uitkomen op: ‘dit verhoogt de wendbaarheid van onze organisatie’. Wanneer hij of zij dan vraagt, ‘wat levert ons dit dan op?’, dan zal het antwoord duidelijk zijn…..
^ zuiver gezien om de verdisconteerde geldstromen
Bronnen:
https://chat.openai.com/ cijfers Spotify,
Zero to One: Creëer de Toekomst, Peter Thiel, 2014.
https://scaledagileframework.com/organizational-agility/ © Scaled Agile, Inc.
SOA Principles of Service Design, Thomas Erl, 2008 (p. 63)