Manage jij de beperkingen of managen de beperkingen jou?

Veel werk verzet, weinig resultaat
We werken hard, leren snel en hebben genoeg capaciteit tot onze beschikking met zes realisatieteams. Dit zien we gelukkig ook terug in de gerealiseerde services. Vrijwel alle services om de databasebenaderingen uit te voeren zijn klaar en ook met de services die de composities uitvoeren, schiet het goed op. En dan tijdens de voorbereiding op het PI-planning event zien we weer dat dashboard, waarbij we elke keer weer een korte lach niet kunnen onderdrukken, maar dat wel zouden willen. Na drie jaar, nog maar enkele taken in productie en nog zoveel te gaan.

Het doel
In het boek Het doel gaat de hoofdpersoon Alex, fabrieksdirecteur als begeleider mee op een padvinderskamp van zijn zoontje. De padvinders moeten een tocht maken van vijftien kilometer waarbij ze achter elkaar moeten lopen. Eén jongen laat gaten vallen. Herbie, die een beetje te dik is en een grote zware rugzak meesjouwt, kan het tempo niet bijhouden. Herbie gaat achteraan lopen om zijn eigen tempo te lopen. Maar de groep zal zo niet eerder aankomen natuurlijk. Alex besluit dat Herbie voorop moet gaan lopen, ondanks protesten van de andere padvinders. Hij vraagt de padvinders na te denken hoe Herbie sneller te kunnen laten lopen. Ze nemen een groot deel van de rugzak over. Uiteindelijk komen ze op tijd aan.

De beperkingentheorie
Eli Goldratt, managementgoeroe en schrijver van het boek Het doel definieert de volgende hoofdregels:

  1. identificeer de bottleneck

  2. exploiteer deze maximaal

  3. maak alles ondergeschikt aan dit besluit

  4. verhoog de capaciteit van de bottleneck

  5. begin weer met stap 1

De theorie en de IT-architect
De theorie is niet alleen van toepassing op productielijnen maar ook op het maken van software. Volgens Goldratt is dit meer dan een bedrijfskundige techniek. Het is een manier van denken over complexiteit.

Complexiteit en software……ligt hier niet een belangrijke taak voor de IT-architect?

Wij hebben Herbie inmiddels gevonden, zaken zijn geautomatiseerd die we voorheen handmatig deden en een externe consultant is aangenomen om ons te komen versterken. En dat dashboard? Daar kunnen we straks nog steeds om lachen, maar dan van trots.

Bronnen:

  • MBA in één dag, Ben Tiggelaar & Joel Aarts, 2012.

Vorige
Vorige

Is Artificial Intelligence een hype?

Volgende
Volgende

Voel je je ook een slaaf van je agenda?